Subiectul jocurilor video este prezent în fiecare familie. Văzute de cele mai multe ori ca simplu divertisment, jocurile de calculator pot lăsa urme adânci în dezvoltarea mentală, fizică și chiar spirituală a copiilor noștri. Excesul și tipurile de jocuri alese sunt factorii decisivi. Unii părinți se luptă din greu pentru a-și educa copiii într-o direcție echilibrată, alții se resemnează.
Invitații noștri au făcut puțină lumină în acest domeniu aparent inocent. Raul Macavei și Marius Toma ne-au descoperit secretele din spatele acestor jocuri, capcanele care sunt pregătite pentru a captiva timpul și energia, dar și experiența lor personală, de multe ori la limită. Tabita Cernica, specialist în domeniul medicinei preventive ne-a confirmat un adevăr dur: jocurile pot da dependență. Mecanismele cerebrale se comportă asemănător ca și în cazul consumului de substanțe. Una dintre posibilele consecințe ale jocurilor de calculator este fără îndoială, violența. Prezentă în mai toate tipurile de media, aceasta este asociată cu plăcerea și cu jocul la un nivel fără precedent. De fapt, un fel de precedent există, iar Rei a fost cel care ne-a descoperit acest lucru. Tehnicile împrumutate de media din antrenamentul soldaților, pentru a-i motiva să ucidă atunci când se află în situații de conflict militar (killologie) se regăsesc în construcția jocurilor violente.
Am avut așadar parte de o seară în care am văzut fața mai puțin plăcută a jocurilor de calculator, pe care vă invităm să o urmăriți în înregistrearea video a celei de-a patra întâniri Media Safe E04.